Coaching en counseling

Geplaatst op
Coaching of Counseling?

Er wordt mij wel eens gevraagd wat het verschil is tussen coaching en counseling. Goede vraag! 

Eigenlijk gaat het hier om een verschil wat iemand er zelf aan geeft. Dus ik geef aan hoe ik dat zie. Heel simpel gezegd houdt coaching zich bezig met de vraag: “Hoe kom ik van A naar B?”. Counseling gaat over dezelfde vraag. Alleen komt er een vraag bij: “Welke bagage voorkomt dat ik van A naar B kom?”. Wat ik al aangaf, het gaat hier om een verschil dat ik er aan geef.

Hoe kom ik van A naar B?

Dit kan op heel veel verschillende thema’s. Op werkgebied of in je business, op het gebied van relaties, in persoonlijke, zakelijke of relationele (verander)processen, bij rouwverwerking in welke vorm dan ook, rondom zingevingsvragen. Noem maar op.

Hoe ziet dat B er uit? Wat neem je mee van A? Wat laat je achter van A? Wat levert B je op? Maar ook wat kost het? Allemaal vragen die een rol spelen bij dit eerste stuk. In dit stuk van het traject neemt vooral het inzicht enorm toe.

 En dan kijken we hoe je daar komt en komt automatisch die 2e vraag om de hoek kijken.

Welke bagage voorkomt dat ik van A naar B kom?

Een vraag die altijd speelt in ieder traject. Er kan echter bagage zijn met een dusdanige impact, dat dit lamlegt, genegeerd wordt maar wel in de weg staat of waarvan je niet weet dat je die bagage met je meedraagt. Wanneer een traject zich vooral richt op deze bagage, dan ben ik geneigd om dit meer counseling te noemen. 

Welke bagage draag je bij je? Hoe helpt deze bagage je? Hoe houdt dit juist tegen of vertraagd? Kun je om deze bagage heen? Wil je er omheen? Mag je er omheen? En hoe kun je met deze bagage je proces vervolgen? Allemaal vragen die in dit 2e stuk aan bod kunnen komen. 

Spreekt deze benadering jou aan?

Wanneer deze benadering jou aanspreekt nodig ik je uit voor een intake gesprek. Dan kijken wat jij nodig hebt en of ik je hierin kan ondersteunen.