Klankschalen

Geplaatst op

Klankschalen

Een klankschaal is een slaginstrument. Veel mensen ervaren het geluid na het aanslaan van de schaal als rustgevend en aangenaam. De klankschaal doet echter nog meer dan alleen het geven van een aangenaam geluid.

Trilling en de uitwerking op het lichaam

Geluid is trilling. En trilling is energie. Deze trilling (of energie) wordt waargenomen door ons lichaam. Bij een trilling binnen een bepaald bereik (frequentie) vertalen onze trommelvliezen dit naar een waarneembare klank. Ons lichaam neemt ook veel van deze trillingen waar die niet binnen dat bereik liggen. Ook al wordt dit wel waargenomen, we zijn ons daar meestal niet van bewust.

Geluid is dus trilling (of energie). Alleen niet ieder geluid dat veroorzaakt wordt door een instrument, trilt zo lang door als een klankschaal. Na het aanslaan van de schaal, trilt deze door ook na de hoorbare klank.

Ons lichaam is onder andere ook een energiehuishouding. Andere woorden voor deze lichaamsenergie zijn bijvoorbeeld vitaliteit of beweging.

Bij een klankschaal wordt de energie dus klank of trilling genoemd. In een lichaam wordt de energie bijvoorbeeld vitaliteit of beweging genoemd. Het blijft beiden energie.

Klankschaal behandeling

Met een klankschaal behandeling maak je gebruik van de energie die vrijkomt bij het aanslaan van de klankschaal. Deze energie doet iets met de energie in ons lichaam. De rustgevende en aangename klank kan ook een rustgevende uitwerking hebben op onze lichaamsenergie. Denk maar hoe muziek je tot rust kan brengen, opzweept, blij of juist verdrietig kan maken.

Op een dieper niveau kunnen de trillingen van de klankschaal een balancerende en ontspannende uitwerking hebben op de cellen in ons lichaam. De trilling stimuleert het zelfhelend vermogen van onze lichaamscellen. Het zelfhelend vermogen is het vermogen van ons lichaam om onbalans in ons lichaam te herstellen. Dit vermogen ligt nogal eens onder vuur. Door bijvoorbeeld ongezonde voeding, stoffen die we inademen of op onze huid smeren, door stress of door slaaptekort en nog veel dingen meer. Toch kunnen we ook goed voor dit zelfhelende vermogen zorgen en daarmee de werking stimuleren. De rustgevende en aangename trillingen na het aanslaan van de klankschaal ondersteunen het zelfhelende vermogen van je lichaamscellen.

De behandeling met klankschalen duurt ongeveer 45 minuten. Je ligt daarbij op een matje op de grond. Op de buik, op de rug of eerst op de buik en halverwege op de rug. Er worden schalen in trilling gebracht en neergezet op het (geklede) lichaam of naast het lichaam. Op de voeten, de rug, ter hoogte van het staartbeen, de borst en op de vingertoppen/handen. Het is raadzaam vooraf en na afloop voldoende water te drinken.